MS’in özellikle birincil ilerleyici formunda daha çok görülen bacak kaslarında giderek artan sertlik, gevşeyememe, hastaların günlük yaşam kalitesini bozan en önemli sorunlardan biridir.

MS hastalarında yürüme bozukluklarının en önemli nedenlerinden biri de bu spastisite denilen durum, özellikle bacak kaslarında görülen sertleşme ve buna bağlı gelişen hareket kısıtlılığıdır. Spastisite, mevcut diğer semptomları da şiddetlendirebilen ve yaşam kalitesini ciddi şekilde bozabilen bir durumdur.

Muayene ve değerlendirme testleri ile spastisitenin derecesi ortaya konularak, fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri ve fizyoterapistler ile iş birliği içerisinde tedavisi düzenlenmelidir.

Spastisitenin sebebini merak ediyor olabilirsiniz. Düzgün işleyen bir mekanizma varken ve her şey yolunda giderken ne oluyor da işler çığırından çıkıyor? Nedir bu spastisiteye yol açan durum?

Devamını okumak ve dosyayı indirmek için tıklayın:

Hazırlayanlar:

• Fzt. Şahika Ocak
    Türkiye MS Derneği Fizyoterapisti
  • Doç. Dr. Serkan Demir
    Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim Araştırma Hastanesi
    Türkiye MS Derneği Bilimsel Kurul Başkanı
  • Uzm. Dr. İpek Güngör Doğan